tiistai 2. heinäkuuta 2019

laitilan pääkirkko

Laitilan pitäjän nimi oli vielä 1400-luvun alulla Untamala, koska paikkakunnan ensimmäinen kirkko sijaitsi Untamalan kylässä. Laitilasta tuli Laitila, kun pitäjän pääkirkko, Pyhälle Mikaelille pyhitetty harmaakivikirkko, rakennettiin 1480-luvulla Laitilan kylään. Kirkon 500-vuotisjuhlia vietettiin hieman ennenaikaisesti vuonna 1968, koska kirkon rakennusajaksi oli varhaisten tutkimusten perusteella otettu vuosi 1468. Kirkon päärakennuttaja oli Laitilan Isokartanon isäntä, laamanni Hartikka Garp, joka kuoli 18 vuotta kirkon valmistumisen jälkeen.

Kirkon holvit ja osin seinät on koristeltu maalauksilla, jotka valmistuivat 1483. Maalaukset teki tässäkin kirkossa maamme tuolloin kuuluisin kirkkomaalariporukka, jota on kutsuttu Taivassalon ryhmäksi ja Pietari Henrikinpojan sekä Kalannin koulukunnaksi.  

Reformaatiolla oli osuutensa, joskaan ei välitöntä, keskiaikaisten kirkkojen koristelun ja maalausten peittämisessä. Laitilassa maalaukset peitettiin 1864 ja paljastettiin uudelleen kirkon entisöinnin yhteydessä 1924–27. Koska maalaukset rajoittuvat paljolti holvistoon, on mahdollista, että poikkeuksellisen kuhmuraiset seinät ovat olleet hankalia täyttää laajoilla kertovilla teoksilla.

Keskiholvissa, ensimmäisen krusifiksikuvan vieressä, on kuvattuna Pyhä Margareta pitämässä keihästä jalopeuran suussa. Toisen krusifiksikuvan oikealla puolella näkyy Matteuksen enkeli ja Johanneksen kotka.

Kuvista löytyy myös Pyhä Kertrud pienoiskirkkonsa kera ja sen yläpuolelta parrakkaan miehen kasvot, jonka ajatellaan olevan kirkkomaalarin signeeraus kuvilleen, koska kasvojen lähellä on P-kirjain (Petrus, Pietari).

Kirkossa on säilynyt kaksi puuveistosta. Toinen on kotimaista tekoa oleva kuoripalkin yllä riippuva triumfikrusifiksi 1400-luvun alulta, toinen saksalaista tekoa oleva madonnaveistos, niin ikään 1400-luvun tienoilta. Madonna on tyylikäs, mutta lapsi on tässäkin kuin pienoisaikuinen.

Saarnatuoli on tyylinsä perusteella 1600-luvun puoliväliltä. 

Kirkon alttari ja penkit on uusittu. Puulattia on korvattu ikävillä punatiilisillä laitoslaatoilla.

Nykyiset urut on vuodelta 1975.

Pohjoislaivan ensimmäisen holvin pohjoisseinässä on Laitilan kirkkoherra Johan Montinusta esittävä muotokuva. Kuvassa olevassa tekstissä kerrotaan hänen syntyneen 1680 ja kuvan maalatun 1733 hänen ollessaan 53-vuotias..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti