torstai 25. heinäkuuta 2019

tukkukauppiaan hauta

Kuvissa on Turun hautausmaalle ensimmäisenä haudatun tukkukauppias William Archibald Crampin hautamuistomerkki. Hän kuoli Turussa matkallaan Englannista Pietariin. Turun kirkonkirjojen mukaan hän kuoli 27-vuotiaana kuumeeseen ja hänet haudattiin 13.6.1806.

Vailla todenperäisyyttä on tieto, että hän olisikin ollut matkalla Pietarista Turkuun ja Piikkiössä hevoset olisivat pillastuneet, rattaat kaatuneet ja loukkaantunut matkustaja kuljetettu sairaalaan Turkuun, missä hän olisi kuollut toukokuussa 1806.

Niin tai näin. Crampin vanhemmat teettivät Pietarissa hautamuistomerkin ja kuljettivat sen Turun vastikään perustetulle hautausmaalle.

Hautakivestä puhutaan hautausmaan vanhimpana, mutta niin ei ole. Muistomerkki oli tehty Carraran marmorista ja sen kävi niin kuin Finladia-talon seinälevyjen: se ei kestänyt Suomen säitä. Siitä tehtiin lahjoitusvaroin kopio graniitista, johon vanha laatta kiinnitettiin 1867. Sen yläosassakin on ollut laatta, mutta sen kohtalosta en tiedä.

Cramp makasi Tuomiokirkon kirkkotarhassa alun toista vuotta ennenkuin hänet haudattiin ensimmäisenä vainajana nykyiselle, 20.9.1807 käyttöönsä vihitylle hautausmaalle. Kai siihen oli syynsä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti