keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

soukaisten kyläkirkko laitilassa

Laitilassa pysyäksemme on vielä poikettava Soukaisten kylän Pyhän Perttelin kirkossa. Se ei ole seurakunnan, vaan kyläyhdistyksen hallinnassa. Sen rakennusajasta näyttää olevan epäselvyyttä aikahaitarin liikkuessa 1700-luvulta 1800-luvun lopulle. Vaikuttaa siltä, että uudemman ja vanhemman kirkon tiedot menevät ristikkäin, joten jätän asian silleen.

Vuonna 1965 kyläkirkko maalattiin punaiseksi. Vuonna 1969 rakennuksen välikatto uusittiin, pääkirkosta saatiin uudet penkit ja kattopäreet korvattiin paanuilla.

Jumalanpalveluksia ja muita toimituksia ja tapahtumia on kirkossa harvakseltaan. Lisäksi se toimii rukoilevaisten seuratupana.

Sinänsä sympaattisen pikkukirkon sisustuksessa aiheuttaa epäsuhtaa Laitilan pääkirkosta tuodut suuret penkit, mutta se on sivuseikka.

Kirkon pientä "vellikelloa" soitetaan jumalanpalveluksen alkamisen merkiksi, kirkollisten pyhien aattopäivinä ja lauantaisin pyhän alkamisen merkiksi. Lisäksi soitetaan sanomakelloja (kuolinkelloja) Soukaisten ja Vahantaan kyläläisille. Ennen kellon asentamista kajautettiin merkkisoitot torvella.

Kirkko osoittautui "tiekirkoksi", sillä oven vieressä naulassa roikkui kirkon avain.

Alinna Perttelin kirkko varhemmilla päivillään. Silloisen arvostuksen mitta näkyy aidan kunnossa.(Frans Karrakoski, Uudenkaupungin museo.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti