sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

kirkko karinaisissa

Karinaisten nykyinen kirkko valmistui salvumies Johan Sahlbomin johdolla 1835. Sitä edelsi vuonna 1764 rakennettu ja purettu kirkko. Vuonna 1768 rakennettu kellotapuli jätettiin entiselleen vähän matkan päähän nykyisestä kirkosta hautausmaan kupeeseen.

Edellisessä kuvasarjassa mainittu Wäinö Aaltonen asui Karinaisissa 8-vuotiaaksi. Kirkossa on hänen ainut maalaamansa alttaritaulu ”Syntinen nainen Jeesuksen edessä". Jeesuksen elämismaailmassa vain naiset olivat syntisiä. Miehet olivat muuten vain kelvottomia. Taiteilija maalasi taulun 1935 synnyinpitäjänsä kirkkoon sen täyttäessä sata vuotta. Vanha, tuntemattomaksi jääneen tekijän ala-arvoiseksi todettu alttaritaulu, joka kuvaa Jeesusta ja häntä pilkkaavia sotilaita, on siirretty sivuseinälle.

Peräeteisessä oleva saarnastuoli on sotasaalista Keski-Euroopasta ja palvellut pappia 1657 rakennetussa saarnahuoneessa. Seinällä on tuohesta tehty kolehtihaavi kilisyttimen kera. Edelleen käytössä olevalla messukasukalla on ikää ainakin sata vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti