keskiviikko 14. elokuuta 2019

vanginvartijan hauta

Tämä hautakivi Turussa on tehty vanginvartija Johan Wilhelm Spiikille. Kiven hakkasi murhamies ja elämäntaparikollinen Matti Haapoja puukotettuaan epäonnisessa pakoyrityksessään syksyllä 1894 Turun Kakolassa kuoliaaksi vartijansa.

Monen murhan ja murheen mies hirttäytyi 49-vuotiaana sellissään tammikuussa 1895. Hänen ruumiinsa annettiin lääketieteelliseen käyttöön, minkä jälkeen se oli luurankona esillä 100 vuotta rikosmuseossa, kunnes vietiin syyskuussa 1995 kirkkohallituksen kustantamassa arkussa Ylistaroon  hautaan, jonka ristin Matti Haapoja oli isälleen takonut.

Osuessani pyöräreissullani seuraavan vuoden kesällä Ylistaroon poikkesin kuvaamassa haudan. Kyläläisten mielestä hautaamisessa oli ollut jotain salavihkaista, mikä lienee johtunut siitä, että asialla olivat olleet rikospoliisin miehet.

Sanotaan, että jokaisella perusperhonjokilaaksolaisella on yhteisiä esivanhempia Matti Haapojan kanssa. Kukkia hänen haudalleen voisivat tuoda esimerkiksi Esko Aho ja Raimo Vistbacka. Matti Haapojan isä oli Vetelin räyrinkiläisiä, kuten Esko Ahokin.

Kuvassa olevan kiven alaosassa on teksti: "Levätkööt rauhassa". Haudan osoite on V.3.2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti