torstai 15. elokuuta 2019

kirkko angelniemellä

Kemiön saaren pohjoispäähän meren äärelle 1772-1744 rakennetun Angelniemen puukirkon merellinen pihapiiri on oivallinen eväsretkipaikka, vaikkei kirkko olisikaan avoinna, kuten ei olekaan, kuin toimituspäivinä, sillä se ei ole tiekirkko.

Kesäisin on jumalanpalveluksia kaksi kertaa kuukaudessa ja talvikaudella harvemmin. Kirkkoon mahtuu 250 henkeä. Se  rakennettiin turkulaisen rakennusmestari Matti Åkerblomin johdolla.

Rakennus on pitkäkirkko, jossa kirkkolaivan lisäksi on sitä matalammat vastakkain olevat sakaristo ja asehuone.

Kirkon länsitornissa on kolme kelloa, jotka ovat olleet käytössä vuosista 1738, 1824 ja 1844 alkaen.

Kristuksen kirkastumista kuvaava alttaritaulu on Aleksandra Ståltin öljymaalaus vuodelta 1897. Taulun yläpuolella oleva krusifiksi on 1300-luvulta.

Saarnatuoli on vuodelta 1772.

Kirkkosalin seinien paikoin kupruileva siloisuus johtuu siitä, että seinät on ennen maalaamista peitetty raavekankaalla. 

Mekaaniset urut on 1800-luvun lopulta, mutta sen fasadista ottamani kuva epäonnistui, joten lainasin näkymän Salon seurakunnan sivustolta. Kirkossa on myös digitaaliset urut.

Tuhkansirottelupaikka on sijoitettu kauniisti kirkon edustalle eikä epämääräiseen pöpelikköön.

Kirkon seinustalla olevat ruusut eivät enää kuki. Kukat ovat muuttuneet kiulukoiksi.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi11.43.00

    Kaunis paikka tällä kirkolla ja kaunis, lämpimänpunainen rakennuskin. Kiinnitin huomiota tuohon alttaritauluun. Jälleen yksi versio Kristuksen kirkastumisesta, hyvin tasapainoinen. Onko alttariseinän ikkunalasien symbolikuvioista tarkempaa tietoa? Joitakin tutuimpia tunnistaa, kuten PH:n vertauskuva (kyyhkynen), ehtoollisen, kalasymbolin, uhrikaritsan, Sanan - ainakin.

    VastaaPoista
  2. Vasemmalla ylhäällä on pelikaani, joka legendan mukaan huolehtii jälkeläisistään kaikkein uhrautuvimmin. Keskiaikaisen uskomuksen mukaan se ruokki sydänverellään poikasiaan ja siksi vertautuu Kristukseen, joka huolehtii seuraajistaan omalla ruumiillaan. Laiva kuvaa Kristuksen ohjaamaa seurakuntaa ja alfa ja omega kertoo, että ”Jeesus on ensimmäinen ja viimeinen, iankaikkinen Kristus, alku ja loppu.” (Ilm. 22:13)

    Kirkkosali pantiin uuteen uskoon 1935 ja siinä yhteydessä saatiin lahjoituksena alttariseinän ikkunoihin sijoitetut kristillisiä vertauksia esittävät lasimaalaukset. Niiden tekijöistä ja lahjoittajista minulla ei ole tietoa.

    VastaaPoista