torstai 8. elokuuta 2019

teijon ruukin kirkko

Perniössä sijaitsevan kiinalaista pagodia muistuttavan Suomen pienimmän kivikirkon rakennutti 1829 Teijon kartanon isäntä, ruukinpatruuna Robert Bremer.

Kirkko vaurioitui 1972 tulipalossa pahoin ja sen kattorakenteet jouduttiin uusimaan.  Joulukuussa 2006 riehuneen myrskyn aiheuttamien kosteusvaurioiden takia kirkon keskitorni piti rakentaa uudestaan.

Kirkko oli yksityisomistuksessa vuoteen 2010 saakka, jolloin Teijon kirkkoyhdistys lahjoitti sen Salon seurakunnalle.

Kirkossa ei ole esillä kiinnostavaa esineistöä. Alttaritaulun ja ristiltäottoa kuvaavan maalauksen tekijöistä ei ole tietoa ja katuvaa Pietaria esittävän maalauksen tekijästä vain arvelu.

Kirkkoa kiinnostavampi on sen rakennuttaja.

Turun akatemiassa ja Uppsalan yliopistossa luonnontieteitä opiskellut Robert Bremer (9.5.1777 Turku – 14.5.1844 Teijo) oli kiinnostunut matematiikasta, tähtitieteestä, alkemiasta, teologiasta, astrologiasta ja ikiliikkujan keksimisestä. Hänellä oli oma ajanlaskunsa, jonka mukaan vuosi 1829, Teijon kirkon valmistusvuosi, oli Jumalan ensimmäinen hallitusvuosi.

Bremer ennusti, että Turku ja koko Lounais-Suomi tuhoutuisi helmikuun 15 päivänä 1826  iltakahdeksalta alkavassa vedenpaisumuksessa, jonka aiheuttaisi neljä päivää kestävä lämmin rankkasade. Hän päätti pelastaa omaisensa ja työväkensä rakennuttamalla arkin, itse asiassa kolmimastoisen kaljaasin. Oman pelastumisensa varmistamiseksi hän ripusti ikkunansa alle pienen soutuveneen. Vedenpaisumus rajoittui vähäiseen lumisateeseen ja arkille tuli käyttöä rahtialuksena ruukin tuotteiden kuljettamisessa Turkuun.

Bremer joutui poliisioikeuteen vastaamaan turkulaisissa pelkoa aiheuttaneen vedenpaisumuksesta kertovan kirjasensa levittämisestä ja hänelle määrättiin sakkorangaistus, jonka Hovioikeus kumosi todeten ruukinpatruunan osoittaneen "sellaisen sekaannuksen ymmärryksessä, ettei hänen päällensä kannettua rikollisuutta taita hänelle soimattaa, eikä bruuki-patronia myös mihinkään edeswastaukseen sidottaa" (Turun Viikko-Sanomat 1831).

Omaperäisestä eksentriydestään huolimatta Robert Bremer hoiteli liiketoimiaan mallikkaasti. Teijon ruukin entisessä meijerissä on hänen elämäänsä liittyvä pieni näyttely, josta kolme alinta kuvaa.


4 kommenttia:

  1. Anonyymi12.26.00

    Olipa patruuna oikea Ukko Noa. Näitä paikallisia maailmanlopun ennustajia tunnetaan historiassa. Koska nyt eletään taas epävarmoja aikoja maailmanpoliittisilla näyttämöillä ja ilmastouhan alla, sopii odotella mistä tähän aikaan räätälöity maailmanlopun ennustaja putkahtaa.

    Huomasin Pietari ja kukko -taulun. Aiheesta en ole aiemmin yhtään kirkkomaalausta nähnyt.

    Perheemme on viettänyt 1980-luvulla yhden kesäloman Teijossa. En päässyt tutkimaan tuota erikoista kirkkoa silloin.

    VastaaPoista
  2. Maailmanlopun ennustajia on riittänyt kautta maailman sivun. Tämä aika on erittäin sovelias tähtien asentoja tarkkaileville.

    Minusta tuossa Pietari ja kukko -taulussa kukko varastaa shown. Jerusalemissa on Kukonlaulun kirkko, mutta sinne eivät retkeni yllä.

    Teijon kirkko on nyt toista kesää tiekirkkona. Viimeksi kun sinne mielin, olisi käynnistä pitänyt sopia kyläyhdistyksen edustajan kanssa.

    VastaaPoista
  3. Komea rakennus.
    Kiva kuvakulma ensimmäisessä kuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääoven yläpuolelle kiinnitetyssä laatassa lukee "Ad gloriam Dei hoc Templum aedificaverunt Robertus et Brita Bremer Anno 1830".

      Kukapa se kissanhännän nostaisi jollei kissa itse.

      Poista