perjantai 30. elokuuta 2024

silliä ja sanaa

Jatkettuani matkaani Hangasta (ks.alempaa "össen kyydissä")  Rymättylään poikkesin Röölän sillisatamassa ja Rymättylän keskiaikaisessa, 1500-luvun alulla rakennetussa kuvakirkossa, joka kalkkimaalauksineen ja runsaine pyhimyskuvineen henkii vahvaa paavinuskoa.

Ylinnä kuvassa on Suomen sillikonttori Röölän entisessä sillisatamassa, jonne Saukko-laivasto toi mm. Norjan ja Islannin vesiltä pyytämänsä saaliin - parahiksi varhaisperunoiden kyytipojaksi, sillä Rymättylä oli ja on myös tunnettu perunapitäjä. 

Saukko-laivasto kalasti silliä 1940-luvun lopulta 1970-luvun puolivälille, kunnes kannan romahdus lopetti pyynnin. 

Rymättylän Sillikonttori on Suomen ainut sillitehdas. Tien toisella puolella olevassa rakennuksessa on silliperinnemuseo. 

Museaalinen on myös Rymättylän Pyhän Johanneksen kirkko. Ristin mies ei esittelyä kaipaa, mutta ikkunasyvennyksessä on kuvattuna epäonnistunut yritys tappaa Pyhä Sebastian ampumalla hänet  täyteen nuolia. Legendan mukaan hän Jumalan armosta toipui tullakseen nuijituksi hengiltä. Sebastianin mainitaan olleen salakristillinen keisarillisen henkivartioston upseeri, joka jäätyään kiinni uskostaan määrättiin keisari Diocletianuksen käskyllä tapettavaksi nuolilla. Diocletianus oli Rooman keisarina 284-305. Hänen aikanaan vainottiin kristittyjä, koska keisari halusi itse olla Dominus et Deus.

Ikkunan vasemmalla puolella puureliefi esittää Pyhää Johannesta, jonka kerrotaan nojanneen Jeesuksen rintaa vasten.

Ikkunakuvaa on syytä klikata kahdesti, jotta se selkenee.

2 kommenttia:

  1. Hyvää syksyä Sinulle 🍁🍂🌾

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin. Syksy on päältä kaunis, myös kun puut ovat riisuutuneet.

    VastaaPoista