sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

kivet

Turun hautausmaan vanhassa osassa on kiinnostustani herättänyt hautakivi, jossa kerrotaan poliisikonstaapeliksi mainitun henkilön 1890 kuolleesta vaimosta. Kivessä on myös maininta vaimon pojasta, mutta ei ensinkään personoivaa merkintää. Konstaapelikin jää nimettömäksi. Aprikointeihin saattaisi löytyä vastauksia kirkonkirjoista. Hautausmaalla on koko joukko 1800-luvulle ajoittuvia pieniä, rujonoloisia hautakiviä.

Hautausmaan vanhan osan ehkä tyylikkäin hautakivi kuuluu taidemaalari Otto Mäkilälle ja hänen puolisolleen. Muistokiveen on kuvattu eräässä taiteilijan taulussa esiintyvät hahmot, joita valon vaihtelu elävöi. Vain viisikymppisenä kuollut surrealistista tyylisuuntaa edustanut Mäkilä syntyi ja eli suurimman osan elämästään Turun Ruissalon Villa Romassa, jota nykyisin asuttaa ankkatauluillaan kuuluisuutensa pohjustanut Kaj Stenvall.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi21.32.00

  Hieno juttu, että julkaisit Otto Mäkilän yksinkertaisuudessaan vaikuttavan hautamuistomerkin. Eräällä Turun matkalla vuosia sitten halusin nähdä Mäkilän näyttelyn - se olikin vaikuttava ja jäi mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienet ollut vuonna 2011 Turun taidemuseossa Otto Mäkilän retrospektiivisessä näyttelyssä ”Punainen levoton kipinä”, joka kattoi vuodet 1904–1955. Hautamuistomerkkiin hieman tyyliteltyinä siirretyt hahmot löytyvät teoksesta ”He näkevät, mitä me emme näe” (1939). Mielestäni Mäkilän surrealismi on varsin maltillista.

   Poista