Pikasilmäyksellä Pyhälle Mikaelille omistettu Honkilahden kirkko Eurassa muistuttaa Merimaskun ristikirkkoa Naantalissa, mikä johtuu Honkilahden tyypilliseen länsisuomalaiseen pitkäkirkkoon tehdyistä muutoksista.
Honkilahti on entinen itsenäinen kunta rukoilevaisuuden kannatusalueella.
Neljäsataapaikkainen Kirkko on vuodelta 1759 ja kellotapuli vuodelta 1771, luvialaisen Tuomas Samuelinpoika Rahvoniuksen rakentamat. Tapulissa on kaksi Tukholmassa valettua kelloa, joiden valmistusvuodet ovat 1777 ja 1782.
Alttarin yllä on lasitaiteilija Gunnar Forsströmin vuonna 1934 tekemä lasimaalaus Kristus Getsemanessa.
Urut ovat Kangasalan urkutehtaan.
Mitään erityisen kiinnostavaa kirkkorakennukseen liittyvää en löydä. Vähissä kuvissa on hieman perspektiivillistä poikkeamaa, mikä ei haitanne. Kirkkosalin yleisvaikutelma on melko steriili silmänruokaa kaipaaville.
Ystävällisenoloinen puukirkko on yksinkertainen ja tarkoituksenmukainen sisältäkin, ilman turhanaikaisia kruusauksia. Lienevätkö krusifiksi ja kellotapulin koristeellisuus alkuperäisiä. Täällä on katonrajassa harvinainen ns. taivasikkuna, josta näkyy vain pilviä tai sineä.
VastaaPoistaVanhan paimenmuistion mustavalkoisessa kuvassa on sipulin muoto nykyiseen verrattuna pulleampi eikä krumeluureja ole. Olennainen muodonmuutos on tapahtunut jo 1906, jolloin kattopaanut on korvattu pellillä.
VastaaPoistaMinäkin mietin, onko krusifiksi vanha vai uusvanha. Luulisin, että jos sillä olisi historiallista arvoa, niin siitä olisi maininta. Tuo on kyllä aika kummallisen näköinen veistos.
Taivasikkuna on hyvä idea.