Parasta Karjalan kirkolla on korpikylän hiljaisuus, kun sitä ei häiritse muu kuin 1869 rakennetun uusgoottilaisen puukirkon kirkonkellon kumahdus puolen tunnin välein.
Kerran kuukaudessa kirkossa järjestetään jumalanpalvelus.
Varsinais-Suomen entisessä Karjalan kunnassa (Karjala Tl) asukkaat eivät ole karjalaisia, vaan Suomen kielen yleissäännön mukaisesti karjalalaisia.
Blogin historiasta löytyy kirkon esittely viime vuodelta, joten tämänkertainen käyntini jäi pelkäksi evästelyksi.
Muurissa olevasta portista on pappi kulkenut. Muurin takana kasvaa keisarinliljoja. Männyistä roikkuvat lupot viestivät puhtaasta ilmasta.
*
Toinen rauhan (ja itikoiden) tyyssija on muutaman kilometrin päässä kirkosta sijaitseva 1911 rakennettu, hautausmaan ympäröimä rukoushuone. Samalla paikalla on sijainnut 1600-luvulla Karjalankylän ensimmäinen saarnahuone. Rukoushuone pidetään kylmillään eikä siellä ole sähköä.
Rauhallinen tunnelma välittyy kuvista. (ja itikoita on liikaa)
VastaaPoistaElämme hyvää hyttysvuotta. Pohjamaalla luki aikoinaan teurastamon auton kyljessä, että syö Itikan makkaraa, niin pysyt kunnossa. Lehmiä peloteltiin Itikan autolla, jos eivät heruttaneet tarpeeksi maitoa.
PoistaEtelä-Karjalan karjalaisena (alkusukuani) paljastan täydellisen tietämättömyyteni toisesta, Turun läänin Karjalasta, jonka asukkaat eivät ole karjalaisia vaan karjalalaisia. Mihinkähän 'hyvinvointialueeseen' nämä korpikyläläiset kuuluvat v. 2023 alussa.
VastaaPoistaKarjala Tl yhdistyi 1977 Mynämäkeen. Suomessa on joitakin Karjalankyliä, jotka liittyvät evakkojen asuttamiseen, mutta po. Karjala ei nimenä tule Karjalan historiallisesta maakunnasta, vaan muunnoksena muusta alkumuodosta, josta on vain oletuksia.
Poista