torstai 4. kesäkuuta 2020

khronoksen talo

Paattisissa sijaitseva entisen Päivölän tilan asuinrakennus 1700-luvulta olevan tien varressa on nyt Khronoksen talo, taiteilijaryhmä IC-98 ja Lönnströmin taidemuseon vuonna 2016 käynnistämä taidehanke. Khronos oli kreikkalaisessa mytologiassa ajan henkilöitymä. ”Talo on jumalan asuinsija, ihmisiltä kielletty alue, jota hallitsee puhdas aika.” Kysymys puhtaan ajan todellisuudesta on tässä yhteydessä toissijainen. Kyseessä siis on, ainakin ideatasolla, taideteos.

Hankkeen alkuperäiseksi tavoitteeksi taiteilijat, Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974), ovat kertoneet ajan kulun museoimisen. Siinä luonto aikaa myöten ottaa takaisin sen, mitä ihminen on rakentanut. Puhutaan myös moniulotteisesta taide- ja tiedeprojektista, joka koostuu ihmisen rappeutuvasta kulttuuriperinnöstä ja kuolevasta, mutta uudelleen kasvavasta luonnosta. Tontti, asuintalo ja muut rakennukset on inventoitu tarkkaan maaperän laadusta rakennusten katonharjaan asti.

Khronoksen talo on rakennettu 1942 ja sitä on pidetty kesäasuntona vielä 2000-luvun alulla. Rakennuksen sisälle on jätetty asuinaikaista esineistöä. Talo on pystyrimoitettu hirsirakennus, jonka alimmat hirret muurahaiset ovat syöneet ontoiksi. Lattia on pahoin painunut ja nurkkakivi haljennut. Vintin ikkuna on jätetty auki, jotta sadevesi voi parammin tehdä tehtävänsä. Puiden lomasta pilkottavan saunan katto on jo "aasinselällä". Alimmassa kuvassa on huvimaja ja sen takana varastorakennus, josta löytyy myös ulkokäymälä ja 1970-luvun auto, jollei ole viety pois. Maakellarikin tontilla on, samoin kaivo. Noin kahdentuhannen neliömetrin tontti on ympäröity tukevalla verkkoaidalla torppaamaan ihmisten pääsyn alueelle. Samalla se valitettavasti torjuu myös kissaa suuremmat nelijalkaiset.

2 kommenttia:

  1. Tulppaani kukkii ja suuri omenapuu. Mutta sitten olit siellä sen jälkeen kun se radiojengi oli ollut.

    Käsitin että siellä on ollut silloin kylmä. Luulin että Kronos kirjoitetaan ilman h-kirjainta. Mutta en minä kreikan fonetiikkaa ymmärrä.

    Täällä meitä piirittävät tosimustat pilvet. Ehkä saadaan yöksi ukkonen.

    VastaaPoista
  2. Paikka on altis tuulille väli-ilmansuunniltakin. Täällä lounaiskolkassa on nyt niin vinha tuuli, että pörriäiset eivät pysty pölyttämään ja tuuli viskoo kukat omenapuista.

    VastaaPoista