sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

nauvon kirkko

Nauvon kirkosta on mainintoja jo 1300-luvulta, mutta nykyinen Pyhälle Olaville omistettu pienehkö harmaakivikirkko on rakennettu 1400-luvun ensimmäisellä puoliskolla, jolloin kylällä oli vasta kolme taloa. Lähikylissä tosin oli monitaloisia kyliä kirkon tarpeisiin.

Keskiaikaista esineistöä kirkossa on enää alttari-ikkunan edessä oleva puinen triumfikrusifiksi 1400-luvun alulta. Muu esineistö on museoissa, jopa alttariseinän 1400-luvulta olevat lasimaalaukset, joista on 1958 tehdyt kopiot.

Keskiaikaisia ja 1600-luvulla lisättyjä kalkkimaalauksia on lähinnä holveissa ja vähäisin fragmentein seinissä ja pylväissä. Osa maalauksista poistettiin tarkoituksellisesti 1870-luvun kalkituksessa. Kirkkosalin ainut taulumaalaus on R. W. Ekmanin 1850 tekemä mukaelma da Vincin Viimeisestä ehtoollisesta.

Nykyiset urut ovat vuodelta 1791. Niitä edeltänyttä Suomen vanhinta säilynyttä urkusoitinta, ns. Nauvon positiivia, säilytetään Kansallismuseossa. Nykyiset urut ovat vuodelta 1791. Kirkon akustiikkaa kehutaan hyväksi.

Saarnastuoli on vuodelta 1870. Turun kaupungin historialliselle museolle lahjoitettu aiempi saarnastuoli paloi sodan aikana.

Kirkon likeisellä mäellä on 1751 valmistunut kellotapuli. Sen kahdeksankulmainen kellokerros on rakennettu myöhemmin.

Kirkkomaalta otetuissa kuvissa näkyy ruumis- ja luuhuone.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi20.07.00

    Hieno ja monipuolinen kuvakooste vanhasta kirkosta. Sisustuksessa on vuosisataisia kerrostumia, seinäkello taitaa olla viime vuosisadalta.
    Luuhuone? Sinnekö kootaan vanhojen uudelleen käytettyjen hautojen aiemmat asukit?

    VastaaPoista
  2. Luuhuoneisiin tosiaan kerättiin vanhojen hautojen asukkien maatumattomia jäänteitä. Luuhuoneita alettiin rakentaa 1700-luvulla ja niitä käytettiin myös talvihautoina, eräänlaisina vainajien välivarastoina roudan sulamiseen asti.

    VastaaPoista