maanantai 14. lokakuuta 2024

myrkyllinen

Punakärpässieni on nuorena nätti. Vanhemmiten siitä tulee etananasyömä lettu. Sieni on myrkyllinen, mutta erityisen tappava kärpäsille, joka heittävät henkensä juotuaan paloiteltuja sieniä sisältävää maitoa. Saamelaisten samaanit söivät menoissaan päihdyttäviä punakärpässieniä ja joivat niillä ruokittujen porojen virtsaa, johon myrkyt olivat liuenneet. Koska punakärpässienten myrkyt ovat vesiliukoisia, saa paloitelluista sienistä kymmenminuuttisella keittämisellä ainakin yhden tähden ruokasieniä. Raakojen kärpässienten syönti ja sienivirtsan juonti ei ole ollut vain porosaamelaisten juttu, vaan sitä on harrastettu nykypäivän kivikylissäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti