keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

hajota ja hallitse

Kun 1874 Turkuun suunniteltiin loisteliasta, sittemmin purettua hotelli Phoenixia, jonka tiloihin tarvittiin satakunta kaakeliuunia, perustettiin kaakeleita ja savitavaroita valmistava yhtiö, Turun Kaakelitehdas Osakeyhtiö (Åbo Kakelfabriks Aktiebolag). Tehdas rakennettiin Aurajoen rantaan. Turun kaakeliuuneista puhuttiin kotimaisena taideteollisuustuotteena ja ne mainittiin tärkeinä sisutuselementteinä, joilla voitiin saada asunnot aistikkaiksi. Kaakeliuunien osia nähdään edelleen rakennusten purkujätteessä. 

Tulevan kehityksen ja raaka-aineen saannin turvaamiseksi yhtiö osti 1899 Maarian pitäjäjästä tilan, jonka pelloilta oli mahdollisuus saada tuotantoon sopivaa savea. Uusi tehdas rakennettiin ns. Pukkilan pellolle, josta kuntaliitoksen myötä tuli osa Turun kaupunkia. Siitä nimitykset Pukkila-laatat ja -kaakelit, jotka nykyisin tulevat Italiasta ja Portugalista. 

Vuonna 1913 rakennetun tehtaan lopetettua toimintansa on kuvan suojeltu rakennus seissyt kymmenen vuotta tyhjänä sään ja vandalismin armoilla, kunnes se viimeisen kuntotarkastuksen perusteella katsottiin kuntaportaassakin tulleen riittävän huonokuntoiseksi suojelun purkamiseksi. Muilta osin entinen tehdasalue on jo täyteen ahdettu. Rakennuksen säilyttämisestä on käyty ankaraa kiistaa, mistä oheinen kuva kertoo. Tontille on ehdotettu rakentamisen vaihtoehdoksi puistoa, mutta kaupunki ei sellaista ylläpitosyistä halua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti