sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

kukkia varrella tien

Tavanomaisella pyöräilykierroksellani Turun Hirvensalossa tapaan kerran kesässä pysähtyä kuvaamaan Wäinö Aaltosen varhaisen ateljeen muistoksi kehiteltyä muistomerkkiä hänen lapsuudenkotinsa vieressä. Kallion kyljessä näkyvä rakennus on kylläkin sauna. Kuvan ulkopuolelle jää matala asuinrakennus, jonka WA-seura on vuokrannut kaupungilta nuorten taiteilijoiden asunnoiksi.

Ateljee valmistui 1923. Paavo Nurmen juoksijapatsas syntyi juuri täällä. Rakennus vaurioitui talvisodan pommituksissa 1944 ja purettiin pian sodan jälkeen. Korjaustarvetta ei ollut, sillä Aaltosella oli Armas Lindgrenin suunnittelema tilava ateljee Helsingin Kulosaaressa. 

Kadonneen ateljeen paikkaa osoittamaan valmistui 1994 arkkitehti Juhani Pallasmaan suunnittelema Muistijälki-ympäristöteos, jonka osana on valos Aaltosen Taiteilija ja muusa -teoksesta.

Wäinö Aaltonen ei ollut syntyperäinen turkulainen. Hän syntyi Karinaisissa 1894, josta muutti 7-vuotiaana perheensä kanssa Maarian kunnassa sijainneeseen Hirvensaloon, joka nyt on Turkua. Vuonna 1966 kuolleen Aaltosen viimeinen sija on sukuhaudassa Maarian kirkon vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti