maanantai 19. kesäkuuta 2023

Katariinanlaaksossa

Turun Ruissaloa pidetään merkittävänä luonnonsuojelualueena, mutta 17 hehtaarin laajuinen rakentamaton Katariinanlaakso on ainakin toisenlainen. Äskettäisellä käynnilläni oli metsä täynnä linnunlaulua, ylimpänä äänessä satakieli. Västäräkkejä lenteli vimmatusti. Alueen lehmuksia ja tammia kehutaan kovasti, mutta antaisin kehut yhdelle vaahterallekin (kuvissa). 

Alueen päätellään saaneen nimensä joko Ispoisten kartanon rouvan, Katariina Bergin, tai Katariina Jagellonican mukaan. Jälkimmäinen oli Suomen herttuan, Juhanan, puoliso. Pariskunta saapui Turun linnaan 24. joulukuuta 1562 ja piti siellä tiettävästi hetken pienimuotoista renessanssihovia. Kerrotaan Katariinan ratsastaneen mielellään hoviväkensä kanssa "laaksoon" ja antaneen kattaa aterian metsässä olevalle laakealle kivelle, sittemmin Katariinan kiveksi nimetylle (kuva). Totta tai tarua, emme tiedä. 

Alue on laitumineen ja rantaniittyineen monipuolisempi kuin mitä kuvat kertovat, mutta tällä kertaa jouduin jättämään käyntejä väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti