keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

torso ja vekkulit

EU:n kulttuuripääkaupunkinakin esiintyneessä Turun kaupungissa on monenlaisia ulkoilmaveistoksia herättämässä hilpeyttä ja kummastusta, kuten yliopistonmäen kaksoistorso ja kolme vekkulia. 

Terho Sakin Torso-veistos tunnetaan myös nimellä Muusat. Veistos on kaksipuolinen. Kuvissa näytetään molemmat puolet. Runoilija Veikko Antero Koskenniemestä on kysymys. Hän, koulutukseltaan vain maisteri, toimi Turun yliopiston rehtorina 1924–1932. Muistomerkin sekalaiset naistorsot viittaavat hellenistisiin, taidehistoriallisesti merkittäviin ja ajan saatossa vahingoittuneisiin veistoksiin. Tämän tiedän löydettyäni selityksen veistokselle, jonka jalustaan on kirjoitettu näennäisen komeat mutta tyhjää kajahtavat säkeet Koskenniemen sangen mitättömästä runosta Etruskilainen vaasi (Elegioja 1917). 

Turun yliopiston päärakennuksen edustalla oleva muistomerkki kuvaa kolmea toimetonta nuorukaista seisomassa jollakin merkillisellä alustalla, josta en osaa sanoa, symboloiko se erityisesti jotain. Kädet taskuissa seisoskelevat nuoret herrat, joiden nimillä teos tunnetaan, ovat vasemmalta oikealle  J. L. Runeberg, Elias Lönnrot ja J. V. Snellman, jotka aloittivat opiskelunsa Turun akatemiassa vuonna 1822. Mustagraniitista valmistettu Harry Kivijärven (1931-2010) suunnittelema teos tunnetaan myös lempinimellä Kolme vekkulia

Harry Kivijärvestä vielä sen verran, että juuri hänen suunnittelemansa teos "Kusti ja Alli", oik. Itä ja länsi, on Paasikiven aukiolla Helsingissä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti