Kolossaalisen ortodoksikirkon sopivuudesta Turun kauppatorin laidassa ollaan ainakin kahta mieltä. Alun perin tontille oli määrä rakentaa raatihuone, mutta vuonna 1838 keisari Nikolai I antoi määräyksen rakentaa Turun ortodokseille kirkko raatihuoneelle varatulle tontille. Johan Carl Ludvig Engelin suunnitteleman ja elokuussa 1845 valmistuneen rakennuksen jälkeen Raatihuoneenkatu (nykyinen Yliopistokatu) muuttui Venäjän kirkkokaduksi. Rakennusta on korjattu monesti sisältä ja ulkoa. Kellotorni on purettu ja kolkuttimet siirretty muihin tehtäviin.
Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu itsehallinnollisena kirkkokuntana Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuuteen. Turun Moskovan patriarkaatin alainen kirkkotila on viimeksi sijainnut Venäjän konsulaatin viereisen Luostarinmäen museoalueen kyljessä sijaitsevassa tiilikasarmissa, jonka käyttöoikeus sanottiin irti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäläisten on poistuttava rakennuksesta elokuun alkuun mennessä.
* * *
Turun kauppatori ja sen ympäristö on ollut vuodesta 2018 järjestyksen kourissa torin kannen alle rakennetun parkkiluolan ja sen kannelle sijoitettavien rakenteiden takia. Vain luoja tietää, mutta ei kerro, milloin ovat toria ympäröivät kadut ja sitä myöten muukin kaupungin ahdas ydinkeskusta normaalisti liikennöitävissä.
Turussa on tehty juuri niin kuin muutamissa muissakin maakuntien kaupungeissa. Kun liike-elämä on kaavoitettu etäälle mammuttimaisiin liikekeskuksiin, aletaan miettiä, miten kaupunkikeskustaa elävöitettäisiin. Patenttiratkaisuna kaivetaan tori auki ja rakennetaan monttuun maksullinen parkkihalli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti