keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

kolme tornia

Turun kaupunkikuvaa hallitsee Vartiovuorella kohoava 1819 valmistunut Carl Ludvig Engelin suunnittelema tähtitorni, jossa observatoriotoiminta päättyi jo 1836, sillä vuoden 1827 tapahtuneen Turun palon jälkeen yliopisto siirrettiin Helsinkiin. Nykyään rakennus on Åbo Akademin säätiön omistuksessa. 

Säätiö omistaa myös Tähtitornin viereiseen kallioon 1903 louhitun uusiokäytössä olevan vesisäiliön ja sen näkyvänä osana olevan pramean huoltorakennuksen, "Delfiinipaviljongin", joka on saanut nimensä rakennuksen kulmissa olevista delfiinejä esittävistä vedenheittimistä. Rakennuksen suunnittelijasta ei ole tietoa. 

Tähtitornin alapuolelta kurottuu Turun tuomiokirkko, joka vuoden 1827 palossa tuhoutui lähes täysin. Tornin huippu on Carl Ludvig Engelin käsialaa. Kirkon vieressä seisoo Mikael Agricolaa esittävä patsas. Koska Agricolasta ei ole minkäänlaista aikalaiskuvaa, keksi taiteilija Oskari Jauhiainen ikuistaa veistokseen omat kasvonpiirteensä.

2 kommenttia:

  1. Siellä näyttää jo keväiselle, siis ei ole lunta niin kuin täällä vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turku on seitsemän kukkulan kaupunki ja kukkulat ovat ahneita auringonpaisteelle. Useinkin kun muualla Suomessa sataa lunta, sataa täällä räntää ja vettä, mutta tänä talvena ei ole ollut lumestakaan puutetta, eikä varsinkaan katupölystä. Peiponlaulua kuuluu jo. Västäräkkiä en ole vielä nähnyt.

      Poista