perjantai 29. lokakuuta 2021

ruskon kirkkomaalla

Vaikka sääennuste tuotti pettymyksen, ei pilvinen päivä estänyt poikkeamasta vanhan pyhiinvaellusreitin varrella sijaitsevan Ruskon pienen keskiaikaisen harmaakivikirkon kalmistoon. Koska kirkon ovi oli sattumoisin auki vainajan siunaustilaisuuden jäljiltä, rohkenin kurkistaa sisälle yhden kuvanoton verran, varsinkin kun vahtimestari myöntyvästi nyökkäsi. Aiemmin olen blogissani esitellyt kirkon. 

Hautakivistä kiinnitti erityisesti huomiotani viime vuonna kuolleen ruskolaisen kuvanveistäjän ja graafikon, Juhani Vikaisen, hautamuistomerkki, jossa oleva veistos on taiteilijan itsensä tekemä. Hän oli Vehmaalle haudatun taiteilijaprofessori Jussi Vikaisen poika. 

Isä Jussi tuli tunnetuksi erityisesti Lounais-Suomessa, jonne hän suunnitteli 20 sankaripatsasta veistäen niistä pääosan kotiseutunsa Vehmaan graniittiin. 

Jussi Vikaisen veljiä olivat mm. taidegraafikko Voitto Vikainen ja sarjakuvataiteilija Olavi Vikainen, jonka ensimmäinen sarjakuva oli Nalle Nöpönenä Anni Swanin toimittamassa Sirkka-lehdessä 1933. Hänen ensimmäinen sarjakuvakirjansa (1942) oli Pupu, Kili ja Possu. Kirjasta otettiin viisi painosta, viimeinen 1960.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti