sunnuntai 29. syyskuuta 2019

kirkolle

Volter Kilven kotikirkko on saanut seiniinsä uuden punaisen. "Alastalon" kirjoittajan kuolemasta tuli tämän vuoden kesäkuun puolivälillä kuluneeksi 80 vuotta.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi14.22.00

  Oletko lukenut Alastalon salissa? Minä yritin kouluaikana, mutta alkupuolelle kirjaa se jäi. Tajunnanvirtatekniikkaa viljelevät nykyisemmätkin kirjailijat ovat kokeneet hyppysissäni saman kohtalon. Voihan olla, että kannattaisi antaa ns. toinen mahdollisuus, jospa kirjailijan tajunnanvirta aukenisi näin myöhäisellä aikuisiällä paremmin kuin keskenkasvuisena. Toisaalta, aidosti kiinnostavaa kirjallisuutta on niin paljon,että aika ei tunnu riittävän niihinkään kaikkiin. Joten. Rest in peace, Volter.

  VastaaPoista
 2. Olin jotain kuudentoista, kun Alastalon piippuhyllyllä käväisin. Kirja on tuossa katsekontaktin päässä ja sen Kirkkomaa-nimisen esiluvun kesällä luin.

  Kun Kilveltä vuonna 1933 kysyttiin, kenelle hän Alastalon salissa -romaania kirjoittaa, hän vastasi, että tuleville suomalaisille lukijapolville. Siksi minua vähän riepoo, etten ole kirjaa alusta loppuun lukenut. Mutta haetannooko tuo mittää, kuten Kustavin kirkon kuopiolainen puutarhuri saattaisi sanoa.

  Vuonna 1937 ilmestyi Kilveltä teos Kirkolle, mistä tekaisin nimen oheisille kuville.

  Kirkkomaalla on viisi Kilpi-suvun hautaa.

  VastaaPoista