keskiviikko 9. elokuuta 2023

in monte ruscho

Keskiaikaisen asiakirjan mukaan in monte Ruscho sijaitseva Ruskon kivikirkko kuuluu Suomen pienimpiin, vaikkei sitä ulkoa katsoen äkkiä luulisi. Mäellä on ollut kirkko jo 1200-luvulla. Maria Magdalenan nimikoksi rakennettu harmaakivikirkko muurattiin vuosien 1490 ja 1510 välillä. Kellotapuli on vuodelta 1774.

Lainamakasiinin edessä olevassa lapussa varoitetaan maahisista. Sen likellä olevassa Jussi Vikaisen laatimassa muistolaatassa on teksti: "Pyhän Henrikin tie Turusta Kokemäelle kulki tässä Nunnanpolku-nimisenä Turusta Nousiaisiin".

Kyseinen kirkko on osa rakennettua kulttuuriympäristöä, johon kuuluvat 1800-luvun puolivälillä rakennetut Rindellin torppa ja aitta, jotka on kunnostettu mäkitupamuseoksi 1900-luvun lopulla. Seurakunnan omistuksessa oleva torppa on nimetty rakennusta asustaneen suutarimestari Matti Wilhelm Rindellin mukaan. Hän tuli nelivuotiaana 1861 äitinsä ja isäpuolensa kanssa Ruskolle.

Notkelmassa virtaavan mutaisen Ruskonjoen toisella puolella kirkon suunnasta katsottuna on parisataavuotinen rakennusryhmä ja mm. entinen kappalaispappila, jonne vie kirkolta joen ylittävä 1898 rakennettu  kiviholvisilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti