maanantai 20. helmikuuta 2023

Turun Betel-kirkko

Tämä näkymä jugend-henkisestä kirkkorakennuksesta kuuluu Turun adventtiseurakunnan kotikirkkoon. Kuvaussuuntana rakennuksen takaosa ei ehkä ole arkkitehtonisesti paras mahdollinen, mutta mielestäni rikkonainen paraatipuolen näkymä ympäristöineen ei ole ainakaan parempi. 

Fridhiop Strandellin suunnittelema rakennus nousi Turun keskustaan puuttomalle mäelle, mutta on sittemmin jäänyt pahasti erään toisen kuuluisan turkulaisen arkkitehdin, Erik Bryggmanin, suunnittelemien kerrostalojen katveeseen. Bryggman suunnitteli kirkon yhteyteen funktionalismia edustavat aikaa näytävän kellotornin ja ulkoportaikon, joka tosin antaa ikävästi viereisen hotellin autopihalle. 

Kirkko valmistui alun perin Hannulan herätyksestä (ks. Wikipedia) syntyneen Turun Lähetysyhdistyksen käyttöön. Betel-lyhdistyksen toiminnan hiivuttua 1970-luvulla kirkko ja sen kylkiäisenä ollut hotelli myytiin rakennusyhtiölle, jolta adventtikirkko osti kirkkorakennuksen vuonna 1983. Rakennus on valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalla, mutta ilman suojelumerkintää.

Seurakunta tarjoaa uskonoppinsa mukaisen sapatti-jumalanpalveluksen lauantaisin. Akustiikaltaan hyvässä kirkkosalissa järjestetään konsertteja. Kirkon kivijalassa olevasta kasvisravintolasta saa hyvää ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti