lauantai 11. syyskuuta 2021

Särkisalon kirkko

Perniön saariston Isoluodolla oleva Särkisalon vaatimaton kirkko sijaitsee entisessä Särkisalon kunnassa, joka nykyisin kuuluu Saloon. Käydessäni kirkossa rakennus oli saamassa uutta punaväriä kylkiinsä, joten rakennustelineiden ja muiden vempaimien takia en saanut siitä edustavaa ulkokuvaa. Vuonna 1760 valmistunut hirsirakenteinen kirkko on torniton, suorakaiteenmuotoinen pitkäkirkko. Erillinen kellotapuli valmistui vuonna 1761-62.

Kuorin alttaritaulun aiheena on Jeesus ja lapset ja sen maalasi Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1897. Edeltävä alttaritaulu on kirkkosalin sivuseinällä. Karin Mascitti-Slotte maalasi vuonna 1961 urkuparven peileihin apostolien kuvat ja teki lasimaalaukset kolme vuotta varhemmin. Toisessa ikkunassa on kuvattuna suojelusenkeli sekä mm. pitäjän vanhin, Petun saarella oleva mylly, Hakkalan saha ja Förbyn kalkkilouhimo. Toisessa ikkunassa on suojelusenkelin varjeluksessa Särkisalon kirkko ja purjehtiva kuunari.

Saarnastuoli on vuodelta 1869.   Kirkon ensimmäiset urut on alunperin rakennettu 1772 Helsinkiin Ulrika Eleonoran kirkkoon, mutta niistä  on jäljellä vain fasadi ja sekin madallettuna, koska ei alkuperäisenä mahtunut sille varattuun tilaan. Ennen Särkisaloa urut olivat väliaikaissoittimena Helsingin Vanhassa kirkossa.  Kirkkosalissa on myös kuoriposiviivi, satunnaisesti toimiva urkusoitin, joka löytyi Särkisalon Ulkoluodon koulun varastosta.  Katossa, jota ei kuvissa näy, on tällaisille kirkoille tavanomainen lautarakenteinen tynnyriholvaus. Kirkkosalin seinissä on kangastapetit, jotka on vaihdettu valkoisista vaaleanpunaisiksi. Vastaavanlaisen värityksen olen esittelemissäni kirkoissa nähnyt Ahvenanmaan saariston Brändössä. Lattian voimakas punaruskea sävy on herättänyt seurakuntalaisissa vääntöä puolesta ja vastaan, mutta minua ei väri häirinnyt.
Kirkollisia toimituksia on temppelissä muutamia vuodessa. Kesäaikana palveluksia järjestetään myös ulkosalla meren rannalla.

2 kommenttia:

  1. Kodikkaan näköinen pikku kirkko saaristossa. Tulin ajatelleeksi miksiköhän alttariseinälle on tehty kaksi ikkunaa - ne vievät alttaritaululta merkitystä, ensinnäkin häikäisyn vuoksi ja siksikin, kun ne näkymineen riitelevät vanhatyylisen maalauksen kanssa.
    Huomasin Suomen kartalla olevan toisenkin Särkisalo-nimisen paikan Kuopion ent. läänin alueella.

    VastaaPoista
  2. Salon seurakunnan muodostavat kuntaliitosten seurauksena yksitoista entistä seurakuntaa. Mammuttiseurakunnassa on 15 kirkkorakennusta. Särkisalon seurakuntatalo on myynnissä.

    Olen samaa meltä noista ikkunoista, ja niin oli arkkitehti Armas Lindgrenkin kirkkoja suunnitellessaan.

    VastaaPoista