tiistai 4. toukokuuta 2021

kivet

Tämän hautakiven alla on mainen jäännös Kakolan kuritushuoneen työnjohtaja Johan Wilhelm Spiikistä ja hänen perikunnastaan. 

Kiven hakkasi Suomen kuuluisin sarjamurhaaja ja taparikollinen Matti Haapoja, joka hirttäytyi 49-vuotiaana sellissään tammikuussa 1895. Hänen ruumiinsa annettiin lääketieteelliseen käyttöön, minkä jälkeen se oli luurankona 100 vuotta rikosmuseossa, kunnes vietiin syyskuussa 1995 kirkkohallituksen kustantamassa arkussa Ylistaroon hautaan, jonka ristin Haapoja oli isälleen takonut. Seuraavan kesän polkupyöräristeilylläni poikkesin kuvaamassa haudan, mutta kuva ei ole enää tallella 

Sanotaan, että jokaisella perusperhonjokilaaksolaisella on yhteisiä esivanhempia Matti Haapojan kanssa. Kukkia hänen haudalleen voisivat tuoda esimerkiksi Esko Aho ja Raimo Vistbacka. Matti Haapojan isä oli Vetelin räyrinkiläisiä, kuten Esko Ahokin. 

Kuvassa olevan kiven alaosassa on teksti: "Levätkööt rauhassa". 

Olen lukenut, että kiven tyyliä ei ole osattu määritellä ainutlaatuisuutensa takia, mutta Paattisten kirkon kupeelta olen löytänyt toisen samanlaisen. Uskoakseni samanlaisia on maassamme enemmän kuin kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti