torstai 10. syyskuuta 2020

kylä elää

Kylä elää, kituuttaen ainakin. Käydessäni Iniössä ainoa kylänraitilla näkynyt kulkija oli pappi, joka poikkesi kirkkoon hakemaan ehtoollisvälineitä matkallaan vanhainkotiin. Hän oli erityisen huolissaan syntyvyyden vähenemisestä yleensä ja erityisesti vähäväkisessä entisessä saaristokunnassa, jossa joutui hautaamaan neljä vainajaa yhtä kastamaansa lasta kohden. Eräs viime aikoina haudatuista on Dora Siivonen, Lammholmin saaren viimeinen ympärivuotinen asukas, joka vanhuutensa lopun vietti  vanhainkodissa, jonne menoa sinnikkäästi vastusti niin kauan kuin pystyi elelemään mökissään kasvimaataan ja kissaansa hoidellen. Dorasta tehty dokumentti löytyy Areenasta.

4 kommenttia:

 1. Hiljainen on kylätie... Tuo viittahässäkkä, sen eteen vieraan on pakko pysähtyä imaistaakseen kaiken tiedon ja löytääkseen etsimänsä. Maisemassa ja viitoissa on jotain äärettömän rauhoittavaa. Muitan hämärästi nähneeni dokumentin Dorasta ja silloin miettineeni, että hän toteutti itseään. Yksinkertainen elämä, mutta hänellä oli kaikki, mitä hän tarvitsi eikä hän kaivannut enempää. Sääli, ettei hän saanut kuolla kotonaan, saappaat jalassa. Läheisten huoli on ymmärrettävää, mutta Doran itsensä kannalta, oliko ratkaisu oikea, en tiedä. Kun väki vanhenee, papin merkitys ja läsnäolo suurenee...:)

  VastaaPoista
 2. Kaikki tiet vievät Roomaan, kunhan käyttää lossia ja vähän oikoo. Saariston äänimaisema rauhoittaa, jollei tieten tahtoen halua kuunnella alituista tieliikenneväylien kohinaa. Dora ei olisi lähtenyt millään mökistään ja sanoi, että on sama mihin kupsahtaa. Selvästikään hän ei halunnut kupsahtaa vanhainkotiin. Hän iloitsi jokaisesta keväästä ja kasvimaan hoitamisesta, joulusta ja juhannuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuollakaan ei saa minne haluaa, kaikki pitää siivota vanhainkotiin tai vähintään kyseenalaisiin hoitokoteihin, jotta tilastot pysyvät ajan tasalla ja ainakin on hoidettu niin maan perusteellisesti vaikka "asiakas" ei tarjottua hoitoa haluaisikaan. Kyllä nyt on niin, että itsekseen kupsahtelu on nyky-yhteiskunnassa kiellettyjen asioiden listalla numero yksi. Kun oman kupsahteluni aika tulee, taidan kaivaa jonkinlaisen piilopoteron ja peitellä itseni valmiiksi maan syvyyksiin...:)

   Poista
 3. Yhdeksänkymppisenä jo tietää, missä asennossa haluaa olla kuollut.

  VastaaPoista