tiistai 10. maaliskuuta 2020

turun merimieskirkko

Meri- ja rekkamiesten taukopaikka, rekkamiesten siksi, että maakuljetuksissakin joudutaan viettämään pitkiä aikoja laivassa.

Turun merimieskirkko vaikuttaa ulkoa katsoen lähinnä kolmikerroksiselta parakkirakennukselta, mutta sisältää monenlaisia palveluksia, kuten kirjaston, keittiön, kuppilan, myymälän, salin, sakraalitilan ja kaksi saunaa. Jos joku ei halua satamasta sakastiin, hän voi pyytää papin laivaan.

Joskus kauan sitten kävin Saksan-matkallani Hampurin merimieskirkossa savukkeita ostamassa. Muuta kokemusta minulla ei alan palveluista ole. Tosin olen lukenut niistä.

 *

Melko yleisesti tiedetään, että Mika Waltarin varsinainen esikoisteos ei ole ”Suuri illusiooni”, vaan hänen 17-vuotiaana 1925 kirjoittamansa ja Suomen merimieslähetyksen kustantama ”Jumalaa paossa”. Sen oli tilannut Mikan setä, merimieslähetyksen johtaja Toivo Waltari.

70-sivuinen pienoisromaani hyväksyttiin sen jälkeen, kun siitä oli karsittu liiallinen ”aistillisuuden henki”. Kertomuksen päähenkilö pakenee merille Jumalaa, äitiä ja kotia, kunnes palaa tarpeeksi syntiä kokeneena kirkon huomaan.

2 kommenttia:

  1. Oishan tuo nyt voinut vähän kutsuvampikin olla ulkoiselta asultaan, vai mitä. Merimieskirkon idea kun olisi olla jonkinlainen kodikas paikka satamien karussa todellisuudessa.

    VastaaPoista
  2. Tosi on. Tornin logossa on sentään uskon ja toivon merkit, mutta suurin kaikista puuttuu.

    VastaaPoista