sunnuntai 15. syyskuuta 2024

kenraalin ristiretket

HKI-Kulosaari. Osuipa katseeni matkalaukkumallistosta peräti toisenlaiseen hautakiveen. Murikan alle tai sen viereen on maatunut kenraali Paavo Talvela, marsalkka Mannerheimin luottomies, joka tapaili  A. Hitleriä marsalkan edusmiehenä. 

Antti Tuuri kertoo kirjoittamassaan Talvela-elämäkerrassa, että lennettyään Berliinistä Hitlerin kanssa samassa lentokoneessa Mannerheimin 75-vuotispäiville kirjoitti Talvela päiväkirjaansa: ”Tunnelma oli juhlallinen, kun tiesi lentävänsä avaruudessa maailmanhistorian ehkä ihmeellisimmän henkilön kanssa ja joka tapauksessa nykyajan kuuluisimman ihmisen ja suurimman neron kanssa.” 

Tonnien painoinen kivenjärkäle on kyörätty Helsinkiin Ilomantsin Oinassalmelta, talvisodan taistelupaikalta, jossa puna-armeijan pääjoukon eteneminen pysäytettiin. 

Talvelan sotapolkuun kuuluu kansalaissodan, talvisodan ja ”jatkosodan” lisäksi Mannerheimin miekkavalapuheen innoittama tragikoominen Aunuksen retki, yritys valloittaa ja liittää Suomeen osia Itä-Karjalasta Venäjän sisällissodan aikana. Bolševikit ja suomalaiset punaiset torjuivat heti kättelyssä jääkärimajuri Talvelan rykmentin yrityksen miehittää Petroskoi 20. kesäkuuta 1919. 

Seikkailupolitiikaksikin luonnehdittu Aunuksen sotaretki oli heimosodista suurin ja tunnetuin, mutta valkoisten ”vapauttajien” yritys ja innostus kilpistyivät suurelta osin karjalaisten yhteistyöhaluttomuuteen. Maan hallituksen epämääräisesti tukemaa sotaa voisi luonnehtia lasten ristiretkeksi, sillä vapaaehtoisporukan keski-ikä oli 17 vuotta.

Aunuksen retkessä ei Talvelalle ollut kylliksi, sillä vuonna 1921 hän otti vuosilomaa työpaikastaan mennen pyynnöstä johtamaan karjalaisten itsensä aloittamaa kansannousua, jonka puna-armeija pian kukisti.

torstai 12. syyskuuta 2024

hymyilevä hannes

HKI - Kulosaari. Sienimetsästä urheilun pariin. 

Kuopiolaissyntyistä kestävyysjuoksija Hannes Kolehmaista on luonnehdittu lentäväksi suomalaiseksi, joka juoksi Suomen maailmankartalle. 

Vuoden 1912 Tukolman olympialaisissa vedettiin Venäjän lippu salkoon Hanneksen voittojen merkiksi.  Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa.

keskiviikko 4. syyskuuta 2024

sienen olemuksesta

Alakuvassa on keltasarvikka jotakuinkin luonnollisessa koossaan. Sitä ei voi sitkeytensä takia käyttää ruokasienenä, mutta Wikipedian mukaan se voisi sopia purukumin korvikkeeksi. Yläkuvassa on lahokannosta kasvanut sieni, josta en saata sanoa muuta kuin että elämän koreus voi näkyä sienenkin olemuksessa.