sunnuntai 13. lokakuuta 2019

siunatut lahnat

Kakskerran saarikirkko on keskiaikaiseen tapaan rakennettu, mutta pystytetty vasta 1760-luvulla, reformaation jälkeen, joten se ei suoranaisesti kanna paavinkirkon perimää eikä liity entisten katolisten kirkkojen tapaan mihinkään pyhimyskulttiin.

Kauniilla paikalla meren rannalla sijaitseva kirkko ja sen pieni hautausmaa ovat minulle sopivan pyöräilymatkan päässä. Sen takia se esiintyy niin usein kuvissani. Olen julkaissut sisäkuvia kirkosta, mutta uudet kuvat ovat hakusessa, koska vanhat ovat bittien taivaassa. Kaksi viimeistä kuvaa ovat Museoviraston kokoelmista. Akvarellikuva on vuodelta 1871.

Kirkon syntyhistoria liittyy läheisesti muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Brinkhallin kartanon historiaan. Akvarellikuvassa näkyy kartanon nykyisen päärakennuksen suunnitelleen ja kartanoa isännöineen Gabriel Bonsdorffin hautakappeli.

Gabriel Bonsdorff  (1762 Porvoossa-1831 koleraan Turussa) oli Suomen ensimmäinen arkkiatri, Turun akatemian professori ja Collegium medicumin (myöhempi Lääkintöhallitus) esimies ja Turun akatemian rehtori 1791–92. Varsinaisen päätyönsä ohella hän toimi arkkitehtina opiskeltuaan alaa Tukholmassa vuonna 1796.

Tarinan mukaan Kakskerran asukkaat olivat saaneet saarensa rannasta valtaisan lahnasaaliin 1686, mikä nähtiin taivaallisena merkkinä kirkon rakennuspaikasta. Saadut sata tynnyriä kalaa myytiin Turun torilla ja tuloilla perustettiin kirkon rakennusrahasto. Kartano lahjoitti maan kirkkorakennusta varten.

Kakskerran kirkolla oli aikoinaan herransa, kappalaisensa ja ylimääräiset pappinsa, mutta nykyään se on hiljaiselossa Turun Martin seurakunnan syrjäisenä kylkiäisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti