Rymättylä on tullut kuuisaksi perunoistaan ja varhemmin silleistään ja silakoistaan. Enää eivät sillilaivastot seilaa Pohjanmereltä Röölän sillisatamaan, mutta silliä kylässä jalostetaan ja varhain keväällä siemenperunoita maahan istutetaan. Rymättylä tunnettiin myös maamme talvinuottakeskuksena, mutta nuotanvetäjät ovat enää pronssipatsaana kunnantalon puistikossa.
Nykypäivänä Rymättylä tunnetaan keskiaikaisuutensa hyvin säilyttäneestä Pyhälle Jakobille omistetusta kirkostaan ruman kyläkeskuksen kyljessä.
1500-luvun alulla rakennetussa kirkossa on lukuisia keskiaikaisia veistoksia ja muuta esineistöä, näkyvimpänä triumfikrusifiksi 1300-luvulta ja eteisessä ruumislaudan päädyssä kasteallas. Kuoriseinällä olevan, viimeistä tuomiota esittävän maalauksen alapuolella, on kaksitoista apostolia tunnuskuvineen. Ylempi maalaus liittyy pääasiassa Jeesuksen kärsimyshistoriaan. Barokkityylinen saarnastuoli ja hautavaakunat ovat 1600-luvulta ja penkit 1830-luvulta. Kellotapuli on 1760-luvulta, tyyliltään enemmälti Ruotsissa kuin Suomessa harrastettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti