Tihkusateisena vainajain muistopäivänä poikkesin Kakskerran kirkossa, jonka ovi oli avoinna hartaustilaisuuden jäljiltä. Ulkokuvat on otettu muuna aikana.
Kakskerran kirkko on rakennettu 1765–69. Se ei siis ole keskiaikainen, vaan keskiaikaiseen tapaan ladottu.
Kellotapuli on vuodelta 1824.
Kirkon rakennuspaikan valintaan liittyy tarina, joka saattaa olla tosikin. Perimätiedon mukaan tapahtui, että kakskertalaiset saivat saarensa nykyisen kirkkorannan tienoilta 1686 niin suuren kalansaaliin, että se koettiin taivaallisen tahdon merkkinä kirkon rakennuspaikasta. Kalat, sata tynnyrillistä lahnoja, myytiin Turun torilla ja saadulla tuotolla perustettiin kirkon rakennusrahasto. Tosin erinäisten vastoinkäymisten takia meni vielä melkein 80 vuotta, ennen kuin kirkkoa päästiin rakentamaan.
Kirkkosalia on kunnostettu usein. Viimeisestä kerrasta kertoo teksti, joka on luettavissa saarnastuolin jalustasta. (Klikkaa kuvaa, jos haluat tekstin suuremmaksi.)
Parvelle sijoitettu urkukonstruktio ei ole mieleeni. Se ei sovi edustavasti kirkkosalin muuhun tyyliin. Näitä laatikkoviritelmiä erilaisin versioin olen nähnyt muissakin vanhoissa kirkoissa, ikäväkseni myös Kumlingen vanhassa keskiaikaisessa harmaakivikirkossa. Joissakin kirkoissa vanhojen urkujen fasadi on osattu säilyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti