tiistai 9. elokuuta 2022

viiasten kartanossa katseltua

Matkalla maakunnassa poikkesin Taivassalossa sijaitsevassa Viiasten kartanossa, jonka historia ulottuu 1370-luvulle, jolloin saksalaissyntyinen aatelismies Anders Garp sai Wiialan kylän maat haltuunsa. Nykyinen päärakennus on vuosilta 1779 –1784. 

Kartanon asuttaminen loppui 1960 ja rakennusta uhkasi jo purkaminen, kun Taivassalo-seura sai ostettua sen 1961 museon perustamiseksi. Kartanosta ei tullut kartano- tai kotimuseota, vaan talousrakennuksineen kotiseutumuseo, johon on kerätty arviolta 8500 esinettä 1800-luvulta 1960-luvulle. 

Pikaiselta museokäynniltäni jäi kamerani muistikorttiin muutamia satunnaisia kuvia. Kuningas kustaa kolmannen kuulumisesta kartanon historiaan minulla ei ole muuta käsitystä kuin että kartano rakennettiin hänen elinaikanaan. Kuningas tosin vieraili lähistöllä sijaitsevassa Nuhjalan kartanossa, kuten taulussa olevasta tiedosta ilmenee. Perimätiedon varaan jää kuningas Kustaa neljännen vierailu ja mahdollinen yöpyminen Viiasten kartanossa. Dokumentteja ei ole löytynyt.

Museossa on sekä "paremman väen" että talonpoikaston elämään kuulunutta esineistöä ja paikkakunnan ammateista kertovia asetelmia. Päärakennusta voisi nimittää suorastaan tavarataivaaksi. Viidennessä kuvassa ylhäältä on uunin kyljessä syvennys, johon on asetettu pieni veistos. Paskhuusi alimmassa kuvassa on Varsinais-Suomen kaunista murretta.

Vanhoissa kartanoissa tapaa olla kummitus, mutta tästä kartanosta en tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti