Kuvauksellisesti oheiset potretit eivät ole juuri mistään kotoisin, mutta niissä oleviin kiviin kiinnittyy kiintoisaa paikallishistoriaa.
Ylimmässä kuvassa etualalla olevan kiven läheisyyteen siirrettiin viime vuonna 376 Turun Kakolanrinteen (Linnanfältti) kolerahautausmaan vainajaa uudisrakentamisen tieltä. Rakennusvaiheessa katujen ja talojen alta paljastui yli 400 hautaa. Hautausmaan tilalla on nyt lasten päiväkoti.
Turkuun 1831 iskenyttä ensimmäistä koleraepidemiaa pidettiin Jumalan ruoskana, jonka ihmiset olivat itselleen mananneet vihoitettuaan Jumalan synnillisellä elämällään. Hilpeyttä saattaa herättää muistolaatan teksti suoraan Raamatusta: "Minä olen ylösnousemus ja elämä.” Ja mistä onkaan löytynyt noin sairaan näköinen muistokivi.
Kakolanrinteeseen haudattiin tavallisia kaupunkilaisia, vankeja ja löydetyistä pienesineistä päätellen myös venäläisiä sotilaita. Ajan saatossa unohtunut hautausmaa toimi myös kaatopaikkana. Rinteen arkeologiset tutkimukset aloitettiin vasta 2011.
o
Turussa on toinenkin kolerahautausmaa, hyvin hoidettu, johon mainitaan haudatun aktiivisia kansalaisia ja arvostettuja kaupunkilaisia. Tällä kiviaidan ympäröimällä Itäharjun hautausmaalla on vielä pystyssä muutamia hautamuistomerkkejä.
Koleraepidemioita tai sen aaltoja oli Turussa vuosina 1848–1849, 1853, 1856, 1858, 1866, 1872 ja 1874. Asiantuntija-arvioissa miljoonia kuolonuhreja vaatinut COVID-19 jäänee myös kiertämään ihmiskuntaan syntisen lihamme vaivoiksi.
o
Taka-alalla olevan kiven tuntumassa on vuosina 1976–1978 Unikankareen hautausmaalta Turun tuomiokirkon remontin tieltä siirretyt 1236 vainajaa ylösnousemusaamua odottamassa. Paikan vaihtuminen ei haitanne. ”Katso, kätteni hipiään olen minä sinut siirtänyt”, siteerataan muistolaatassa. Turun kaupungin hautausmaan ensimmäinen vainaja oli väistötilassa tuomiokirkon kupeessa, kunnes hautausmaa sai kirkollisen siunauksen 1807.
Mielenkiintoisia historioita.
VastaaPoista'Syntisen lihan vaivoiksi' - tai ihan vain viruksille tyypilliseen tapaan.
Vaikkapa niin. Jean-Jacques Rousseau, geneveläis-ranskalainen valistusajan yhteiskuntateoreetikko sanoi: "Joudumme sietämään kelvottomia hallitsijoita syntiemme tähden."
Poista